Voedselverspilling door verkeerd begrip van houdbaarheidsdatum

TetraPak roept op tot bedenken van alternatief voor ‘Tenminste houdbaar tot’-datum en lanceert campagne ‘THTwegermee’ ​

De helft van de Belgen gooit eten weg omdat de houdbaarheidsdatum overschreden is. De grote boosdoener is de term Tenminste Houdbaar Tot (THT) op de verpakking van etenswaren. Veel consumenten denken dat producten na het verstrijken van die THT-datum niet meer goed zijn. Hierdoor verdwijnen jaarlijks tientallen miljoenen kilo's aan goed eten en drinken in de vuilbak. Het initiatief van Tetra Pak ‘THTwegermee’ moet consumenten bewustmaken van onnodige voedselverspilling.

Uit onderzoek van verpakkingsproducent Tetra Pak blijkt dat een op vier Belgen het verschil tussen Tenminste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT) op de verpakking niet kent. Een op tien meent zelfs dat er geen verschil is tussen beide termen. Bovendien is het voor een op vijf consumenten niet duidelijk dat de houdbaarheidsdatum enkel geldt voor producten die nog niet geopend werden. Ondanks dit gebrek aan kennis en begrip, hecht de meerderheid (80%) van de consumenten veel belang aan de houdbaarheidsdatum op verpakkingen. 

Geur, kleur en smaak

Het is geweten dat onduidelijkheid over houdbaarheidsdata op verpakkingen voedselverspilling in de hand werkt. Door een verkeerde interpretatie van de THT-datum wordt er jaarlijks veel eten en drinken weggegooid dat nog prima te consumeren is. Hoewel 1 op 5 dit probleem erkent, zeggen evenveel consumenten dat ze nooit een product eten waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is.

Nochtans is de THT-datum slechts een advies van de producent waarbij hij garandeert dat het product tot dan de beste geur-, kleur- en smaakbeleving heeft. Na het verstrijken van de datum stopt die garantie maar daarmee is het product kwalitatief zeker niet onder de maat”, zegt Birgit Kamp Communicatie Directeur Tetra Pak North West Europe.

Koplopers op dit vlak zijn vis en vlees: drie kwart van de Belgen gooit vis in de vuilbak juist voor de TGT-datum verstreken is of op de dag zelf (22% voor het einde van de houdbaarheidsdatum en 53% de dag zelf). Meer dan de helft van de Belgen gooit ook vlees weg juist voor de houdbaarheidsdatum of de dag zelf (13% ervoor en 45% de dag zelf).

Risicomijdend gedrag

1 op 3 is bang om ziek te worden van eten waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is. Toch geeft slechts 1 op 5 aan daadwerkelijk ooit ziek te zijn geweest van iets te eten of te drinken na de adviesdatum.

Om te vermijden dat consumenten voedsel te snel weggooien onder andere uit vrees om ziek te worden, is er nood aan een bredere voorlichting over de houdbaarheid en bewaartijd van voedselproducten. Een goed geïnformeerde consument zal de ‘juiste’ beslissing nemen om bepaalde voedingsmiddelen nog te eten of niet indien de THT-datum overschreden is”, zegt Birgit Kamp.

Zonde maar onvermijdelijk

Hoewel de meeste mensen het weggooien van eten en drinken zonde vinden, zegt meer dan 1 op 3 dat dit onvermijdelijk is. Een belangrijke reden hiervoor is volgens de consument dat de meeste verpakkingen te groot zijn, waardoor er altijd wel iets over blijft dat moet worden weggegooid.

Verder blijkt uit de studie dat de consument de impact van voedselverspilling op het klimaat onderschat. 1 op 2 denkt dat er nauwelijks of geen impact is. Tegelijk geeft 65% van de consumenten aan niet voldoende te weten over de gevolgen van voedselverspilling.

THT-wegermee

Om de impact van houdbaarheidsdata op voedselverspilling te verkleinen, lanceert Tetra Pak een informatiecampagne. Via twitter (https://twitter.com/THTWegErMee_BE) roept Tetra Pak de consument op om een beter begrijpbaar alternatief te bedenken voor THT. De website (www.thtwegermee.be) en facebookpagina (https://www.facebook.com/THTwegermee_BE) moeten de consument verder informeren over de juiste interpretatie van houdbaarheidsdata en hen motiveren om minder eten en drinken weg te gooien.

Uit de studie blijkt reeds een openheid voor alternatieven voor de THT datum. 60% van de consumenten vindt het een goed idee om zowel de uiterste consumptiedatum voor het openen van het product als die na het openen ervan op de verpakking te zetten. 33% is voorstander van een verpakking die van kleur verandert zodra de voeding niet meer mag gegeten worden.

De alternatieven voor THT die we via de twitter campagne ontvangen, zullen we voorleggen aan een team van experten om een top 5 te kiezen. Vervolgens nodigen we consumenten uit om via twitter te stemmen voor het ‘beste’ alternatief”, besluit Birgit Kamp.

Koken met producten na houdbaarheidsdatum

Vandaag bereidt Chef Albert (Albert Verdeyen) een aantal feestelijke hapjes voor met producten waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is. Voedselverspilling is een van zijn stokpaardjes en in zijn keuken zorgt hij ervoor dat niets wordt weggegooid. 

Chef Albert bewijst dat het mogelijk is om bepaalde voedingsmiddelen te gebruiken ook nadat de THT datum overschreden is. In tegenstelling tot wat veel consumenten denken, is vlees en vis nog perfect eetbaar op de TGT datum mits voldaan is aan het bewaaradvies”, aldus nog Birgit Kamp.

Tetra Pak, het Tetra Pak logo en PROTECTS WHAT’S GOOD zijn trademarks en behoren tot de Tetra Pak Groep.   

Tips voor het bewaren van voeding en dranken in Tetra Pak kartons

  • Hersluit de verpakking; plaats de dop terug op de verpakking na uitschenken
  • Plaats de verpakking meteen terug in de koelkast na uitschenken
  • Kies voor een licht- en luchtdichte verpakking om te vermijden dat zuurstof en UV-licht de afbraak van bijvoorbeeld vitaminen in vruchtensappen versnellen

Tips van Chef Albert tegen voedselverspilling

  • Smeer overschot van rauw vlees in met olijfolie om het nog een paar dagen veilig te bewaren in de koelkast
  • Bereid aardappelpuree zonder toevoeging van vetstof om overschot langer te bewaren
  • Snijd groenten zonder ze eerst af te spoelen om overgebleven groenten langer te bewaren zonder dat ze uitdrogen
  • Bak visfilet en laat meteen afkoelen; de vetstof beschermt de kleur en smaak van de vis

Tetra Pak en voedselverspilling

Het onderwerp voedselverspilling ligt verpakkingsleverancier Tetra Pak nauw aan het hart. Het bedrijfsmotto is niet voor niets ‘Protects what’s good’. Stefan Fageräng, Managing Director van Tetra Pak North West Europe, zegt: “Wij zien het verminderen van voedselverspilling als onze grootste prestatie.” Met behulp van de door Tetra Pak ontwikkelde aseptische afvultechniek blijven producten zo lang mogelijk houdbaar, zonder koeling. Door deze techniek hoeven er geen conserveringsmiddelen toegevoegd te worden en blijven de smaak en voedingswaarden behouden.

De inhoud blijft beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals lucht en licht, die de kwaliteit kunnen verminderen.

Voor meer informatie mail ons dan op [email protected] .

Presentatie Tetra Pak THTWegErMee_BE

PDF - 718 Kb

Birgit Kamp

Marketing & Communications Manager, Tetra Pak

Karin Struys

Press contact, UPR Corporate

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Tetra Pak

Tetra Pak is wereldwijd actief op het gebied van voedselverwerking en verpakkingsoplossingen. We werken nauw samen met onze klanten en leveranciers en bieden veilige, innovatieve en milieuvriendelijke producten die dagelijks voorzien in de behoeften van honderden miljoenen mensen in meer dan 160 landen. Met meer dan 25.000 medewerkers over de hele wereld geloven wij in verantwoordelijk leiderschap in de branche en een duurzame benadering van zaken.

Onze belofte, "PROTECTS WHAT’S GOOD ™", weerspiegelt onze visie om voedsel overal veilig en beschikbaar te maken. 


Meer informatie over Tetra Pak is te vinden via www.tetrapak.com


Neem contact op met

Alfons Gossetlaan 28/A 1702 Groot-Bijgaarden

www.tetrapak.com