Tetra Pak nadert milieudoelstellingen 2020 snel
2014: Meer recycling, minder CO2-uitstoot en 's werelds eerste 100% bio-based drankkarton op de markt

Tetra Pak® heeft in 2014 verdere vooruitgang geboekt bij de 2020-milieudoelstellingen. Zo was 2014 het jaar dat de allereerste volledig hernieuwbare drankkarton ter wereld op de markt werd gebracht: de Tetra Rex® Bio-based. Uitsluitend gemaakt van karton en plantaardige kunststoffen, waaronder de TwistCap™ OSO 34 bio-based opening. De verpakking wordt op dit moment getest door de Finse zuivelproducent Valio in winkels over het hele land.
130 miljard FSCTM-gelabelde verpakkingen
In 2014 wist Tetra Pak ook de Forest Stewardship Council™ (FSC™)-certificering te behalen voor de laatste zeven van de 92 Tetra Pak-vestigingen. Nu kan het bedrijf overal ter wereld FSC-gelabelde verpakkingen leveren. Dit waren er in 2014 alleen al 44 miljard (38% meer dan in 2013) en sinds de eerste verschijning van het FSC-logo in 2007 al 130 miljard. Specifiek voor de in België geleverde gelabelde verpakkingen ligt dit percentage op maar liefst 86%.
CO2-uitstoot: Tetra Pak bijna twee keer beter dan sectorgemiddelde
De CO2-uitstoot door de gehele Tetra Pak-waardeketen is sinds 2010 met 8% gedaald ondanks een productiestijging van 7% in dezelfde periode; voor Tetra Pak als bedrijf zelf steeg het productievolume sinds 2010 met 13% terwijl de uitstoot 1,5% lager is dan dat jaar. Tetra Pak steeg in 2014 sterk in de lijst van het Carbon Disclosure Project: van 91 naar 97, tegen een sectorgemiddelde van 53. Het bedrijf behaalde een waardering A-, tegenover een B in 2013 en een sectorgemiddelde C.
Klanten helpen minder energie te verbruiken
Tetra Pak introduceerde tevens nieuwe voedselverwerkings- en verpakkingsoplossingen om klanten te helpen hun eigen impact op het milieu te verminderen, en hen efficiënter te laten produceren. Dit betrof:
- De Tetra Therm® Aseptic Flex, een aseptische verwerkingseenheid die zuivelproducenten de hoogste UHT-prestaties tegen de laagste milieu-impact biedt;
- Een nieuw hoog-zuur pasteurisatieproces voor sappen waardoor producenten tot 20% op het energieverbruik besparen doordat de temperatuur van het tweede pasteurisatieproces van 95°C daalt naar 80°C, met behoud van veiligheid en kwaliteit van het eindproduct;
- Een breder scala aan biobased doppen en -sluitingen. Bio-based doppen verminderen de CO2-uitstoot met 14-19% vergeleken met op olie gebaseerde plastics.
651.000 ton gerecycleerde drankverkpakkingen in 2014
Tetra Pak spande zich onverminderd in om vooruitgang te boeken in het recycleren van drankkartons. In 2014 werd 651.000 ton aan kartonnen drankverpakkingen wereldwijd gerecycleerd, een stijging van 28.000 ton ten opzichte van 2013. Dit vertegenwoordigt 26% van de jaarlijkse levering van het bedrijf en is nog relatief laag vergeleken met de 2020-doelstelling van 40%. Echter, het bedrijf blijft zich inzetten, en werkt samen met haar partners om de uitdagingen aan te pakken, zoals het gebrek aan infrastructuur in opkomende markten. Wat recyclage resultaten betreft, spant België de kroon, met een uitzonderlijk hoog recyclingspercentage van bijna 90%.
Om het recyclageproces te ondersteunen, introduceerde het bedrijf Tetra Top® met Separable Top voor zowel gekoelde als langhoudbare producten. Hierbij kan het plastic deksel eenvoudig losgemaakt worden van de kartonnen huls waardoor de delen afzonderlijk kunnen worden verwerkt. Omdat in België volledige drankkartons worden ingezameld via de blauwe PMD zak, ligt het voordeel van deze verpakking vooral in het gebruikscomfort en het schenkgemak.